In een echografie worden hoogfrequente geluidsgolven door de baarmoeder verzonden. Deze worden weerspiegeld door de baby en de terugkerende echo wordt door een computer vertaald in een afbeelding die de positie en bewegingen van de baby laat zien. De geluidsgolven verschijnen als gradaties van verschillende grijstinten; hoe steviger de stof, hoe helderder deze op de foto zal verschijnen. Dientengevolge lijken botten wit en zachter worden de weefsels grijs of gevlekt, terwijl vloeistoffen zoals het vruchtwater zwart lijken. Het is dit contrast tussen de verschillende witte, grijze en zwarte tonen waarmee uw arts de afbeeldingen correct kan interpreteren.
De meeste ouders kijken uit naar het echografisch onderzoek, omdat ze hun baby kunnen bekijken. Het kan zijn dat u een afdruk van het echo-beeld als herinnering houdt, maar sommige ziekenhuizen en artsen vragen dit. Je moet echter niet vergeten dat echoscans er niet zijn om je een fotoalbum te geven of het geslacht van je baby te verraden. Dit zijn prachtige bijwerkingen, maar het belangrijkste is om te zien of je baby gezond en goed is.
Wie doet de echografie?
Meestal worden deze onderzoeken uitgevoerd door uw gynaecoloog. Speciale onderzoeken worden uitgevoerd door gynaecologen met speciale ervaring, training en met name goede technische uitrusting. Deze omvatten bijvoorbeeld 3D- en 4D-echografische scans, waardoor u uw baby veel beter kunt zien. Maar dit zijn individuele gezondheidsdiensten die niet worden betaald door de zorgverzekeraars. Vraag het gewoon bij je volgende check-up.Waarom is de echoscopie gedaan?
Afhankelijk van welk zwangerschapstrimester het onderzoek neemt, kan uw arts willen weten of …- het hart van uw baby klopt.
- U verwacht een kind of meerdere kinderen.
- Er bestaan complicaties zoals een diep gelegen placenta.
- er zijn aanwijzingen voor een ontwikkelingsstoornis.
- de organen van je baby ontwikkelen zich goed.
- hoeveel vruchtwater heb je en waar de placenta is.
- als je baby goed groeit.
- wat zou de reden kunnen zijn voor een eventuele bloeding.
Krijg ik het geslacht van mijn baby via de echoscopie?
Over het algemeen kan uw arts het geslacht op het echoscopisch beeld herkennen vanaf zwangerschap week 16 - tenzij uw baby in een ongunstige positie is veranderd. In sommige klinieken is het gebruikelijk om de vrouwen niet het geslacht van de baby te vertellen, omdat de informatie nooit 100% zeker is. Uw arts zal u vragen of u het geslacht van uw baby wilt weten: Absolute zekerheid heeft u pas na de geboorte. Zoveel baby, die in de echo als een jongen werd beschouwd, maar nog steeds een meisje was!
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?Tijdens een echoscopie wrijft uw arts een (meestal koele) gel op uw maag en beweegt dan een ultrasone sonde over uw huid die de geluidsgolven voor het echografiebeeld zal uitzenden.
Om een beter beeld te krijgen, kan uw arts tijdens de eerste echografie tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap een vaginale sonde gebruiken. Dit is een lange, smalle echografie hoofd geplaatst in uw vagina. Uw arts zal de transducer voorzien van condoomachtige bescherming en veel gel om hem gemakkelijker te laten glijden. Aangezien de vaginale sonde niet erg ver hoeft te worden ingebracht, doet het op geen enkele manier pijn aan u of uw baby.doet een echografie pijn?
Nee, een normale echografie veroorzaakt geen pijn.
Een voordeel van een vaginaal sondeonderzoek is dat het wordt uitgevoerd nadat u wordt gevraagd om uw blaas te legen. Daarom vinden veel vrouwen dit onderzoek comfortabeler dan wanneer de ultrasone sonde op de buik drukt. Misschien is de procedure een beetje gênant voor u, maar houd er rekening mee dat uw arts elke dag dergelijke onderzoeken zal doen. Wanneer je jezelf en je spieren ontspant, glijdt de vaginale sonde gemakkelijk naar binnen en het zal voor jou in het minst niet onaangenaam zijn.Wanneer worden de onderzoeken normaal uitgevoerd?
Volgens de richtlijnen voor moederschap biedt uw gynaecoloog u drie standaard echo-scans - één in elk trimester:
1. Basis echografie: SSW 9 tot 12 (of 10e tot 13e week)- 2. Basis echografie: SSW 19 tot 22 (of zelfs 20 tot 23 week)
- 3. Basis echografie: weken 29 tot 32 (of 30e tot 33e week)
- Afhankelijk van het feit of u bepaalde problemen, problemen of risico's tijdens uw zwangerschap heeft, of als u pijn of een bloeding ervaart, kan het zijn dat uw Arts / arts biedt u verdere echografische onderzoeken aan.
Moet ik een echografie ontvangen?
Nee, u hoeft dit onderzoek niet te doen. Vóór het eerste onderzoek zal uw arts u een folder over echografisch onderzoek geven en u informeren over de voor- en nadelen van het onderzoek.
De echografie geeft u nuttige en betrouwbare informatie over uw zwangerschap, die de meeste vrouwen interessant en geruststellend vinden. Aan de andere kant is een echografie niet altijd foutloos of toont niet alles precies. Vooral als iets ongewoons lijkt, kan het je onzeker maken of zelfs schrikken.Denk vóór het examen na over wat u wilt weten en wat u niet weet. Het gaat er niet alleen om een jongen of een meisje te zijn. Een echografisch onderzoek behoort tot de prenatale diagnostiek. Dus als u liever niet weet of uw arts een ontwikkelingsstoornis vermoedt, moet u dit met hem / haar bespreken en uiteindelijk een verklaring ondertekenen die uw gynaecoloog vrijwaart van zijn / haar plicht om te informeren.
Als u tegen een echoscopie besluit, zult u geen nadelen ondervinden in de prenatale zorg. Uiteindelijk is de beslissing voor of tegen een echoscopisch onderzoek alleen aan jou.
Wat gebeurt er als het onderzoek problemen oplevert?
Natuurlijk zult u zich zorgen maken als de echo het doet lijken alsof uw baby niet in orde lijkt. De omvang van de bevindingen varieert van kleine onregelmatigheden tot ernstige problemen.
In echografie zie je een aantal ziektes zoals spina bifida (open rug) heel duidelijk. Maar aan de andere kant kan de echografie van andere ziekten, zoals het Down-syndroom, alleen aanwijzingen geven - een afwijking van de norm hoeft niet synoniem te zijn aan slecht nieuws. Dit kan alleen worden aangetoond door nader onderzoek, zoals vruchtwaterpunctie of chorionische villus-bemonstering, waarbij de chromosomen van de baby worden getest om veilige kennis te verkrijgen.Als uw baby in het ergste en gelukkig onwaarschijnlijke geval een ernstig gezondheidsprobleem heeft, moet u de tijd nemen om een goed geïnformeerde beslissing te nemen. Aarzel niet om hulp te vragen. Misschien wil je de zwangerschap stoppen of wil je je voorbereiden op de geboorte van een baby die intensieve zorg nodig heeft.
In zeldzame gevallen moet de ongeboren baby in de buik worden gebruikt (bijvoorbeeld in het geval van een hartafwijking). Als u voor zo'n moeilijke beslissing staat, zijn er organisaties die u kunnen helpen en adviseren, zoals:
www. caritas. de of
- www. Profamilia. DE
- Is echografie onschadelijk?