als je gewoon een moeder zijn geworden, is nog een baby waarschijnlijk het laatste ding Je hebt nu op de slip. Maar je kunt weer vruchtbaar worden zonder het te weten!
Wanneer moet ik de geboorte van mijn baby opnieuw voorkomen?
De eerste ovulatie vindt plaats ten minste 4 tot 6 weken na de geboorte, wanneer u later borstvoeding. Ongeveer 2 weken na de eisprong keert uw eerste menstruatie terug, zodat u zwanger kunt worden voordat u uw eerste menstruatie krijgt. Het is mogelijk dat uw menstruatie wordt gemist terwijl u borstvoeding geeft.Toch kun je opnieuw vruchtbaar worden zonder het meteen te weten. Dat is waarom het beter is om te voorkomen dat je beschermd bent tegen verrassingen.
Is borstvoeding geschikt als anticonceptie?
Borstvoeding kan de terugkeer van uw menstruatie uitstellen. Regelmatig borstvoeding geven voor anticonceptie wordt de Lactational Aamenorrhea Method (LAM) genoemd. Als strikt nageleefd, LAM is 98 procent zeker (Cole 2011), zoals vermeld in verschillende studies in verschillende landen (Cole, 2011). LAM werkt alleen als:- Je baby's jonger dan zes maanden
- je menstruatie nog niet opnieuw
- uw kind uitsluitend gestart borstvoeding, dag en nacht, wanneer het wil
Met exclusieve borstvoeding Het is te allen tijde de bedoeling dat u ten minste zesmaal binnen 24 uur persistent borstvoeding geeft. Als u LAM wilt voorkomen, moet u geen langere pauzes toestaan dan vier uur per dag en zes uur 's nachts (Cole 2011). En geef uw kind geen andere drankjes of eten. Op het moment dat uw baby ander voedsel krijgt, is LAM niet langer een veilige anticonceptiemethode. En als je een borstpomp te gebruiken, niet in gelijke mate profiteren van de hormonen, die de mogelijkheid om zwanger te worden, alsof je baby op je borst feeds te verminderen. Gebruik dan een andere vorm van anticonceptie.
Welke anticonceptiva kan ik gebruiken tijdens de borstvoeding?
De volgende anticonceptiva kan worden gebruikt in het geven van borstvoeding:- condooms voor mannen en vrouwen
- diafragma of pessarium
- De oestrogeen-gratis pil
- , de mini-pil
- injectie
- implantaat
- IUS
- Koperen spiraal
Welke anticonceptie kan ik niet gebruiken als ik rustig ben?
Borstvoedingmiddelen zijn de spiraal of het anticonceptiemiddel met alleen progesteron. Als deze echter niet worden getolereerd, kunnen de gebruikelijke combinatiepreparaten met lage dosis (micropillus) tegenwoordig worden gebruikt.Ik wil anticonceptie waar ik niet aan moet blijven denken.Wat is het beste daarvoor?
Langwerkende anticonceptiva zijn waarschijnlijk geschikt voor u. Vier methoden zijn beschikbaar:- Injecties
- implantaten
- spiraaltje
- spiraaltje
Met uitzondering van de hormoon-vrije koperen spoel alle andere voorbehoedsmiddelen bevatten alleen het hormoon progesteron, maar niet oestrogenen. Als u zeker weet dat u wilt dat er meer kinderen, u of uw partner ook kiezen voor sterilisatie. Dan kunt u zich volledig onthouden van het nemen van hormonen. Maar langwerkende anticonceptiemiddelen zijn ook erg veilig. Zij hebben het voordeel dat ze weer zwanger na het stoppen van de methode kan worden als het is nog steeds een verschil superieur aan de sterilisatie van de man (vasectomie) is minder riskant dan bij vrouwen, en de betrokkenheid is ook veel gemakkelijker.
Hoe snel na de geboorte kunnen we weer natuurlijke gezinsplanning doen?
Zodra je je menstruatieperiode hebt bereikt en deze weer normaal is, kun je natuurlijke gezinsplanning proberen. Je moet je cyclus een paar maanden observeren, zodat je zeker weet dat het weer normaal is. Bedenk ook dat de methodes van NFP zal niet werken als je een zeer onregelmatig dag-nachtritme. En dat is niet zo zeldzaam als je voor een baby moet zorgen.NFP leert u hoe u uw vruchtbare dagen kunt bepalen. Dan weet u wanneer u zich beter kunt onthouden van seks of extra bescherming nodig hebt. Om erachter te komen wanneer u uw vruchtbare dagen, moet je elke ochtend als je wakker wordt je temperatuur. Dit wordt de basale lichaamstemperatuur genoemd. Bovendien moet u de consistentie van uw cervicaal slijm in de gaten houden.
Koop er een digitale thermometer voor. U kunt ook hulpmiddelen voor gezinsplanning kopen, zoals een temperatuurcomputer. Maar wacht met deze methode tot je drie keer achter elkaar een normale cyclus hebt. Als je vastbesloten bent om NFP te proberen, moet je in het begin wat oefenen. Meer informatie vindt u hier: Werkgroep NFP. Als u een onregelmatige cyclus, of andere problemen mee, dan misschien NFP is niet de plek voor jou. Anders, als je voorzichtig bent, is NFP erg veilig.
Waar kan ik de pil achteraf krijgen?
U kunt de pil kopen bij de apotheek. Vrouwen jonger dan 20 jaar, maar ontvang het gratis met een recept. De pil stelt vervolgens de eisprong uit en voorkomt zwangerschap.Twee verschillende preparaten zijn beschikbaar:
De morning-afterpil (Ellaone), kan oplopen tot 120 uur genomen (vijf dagen) na onbeschermde seks, maar beïnvloedt meest veilige wanneer het binnen de eerste 12 tot 24 Neem uren. Als je het te nemen, kunt u niet achteraf borstvoeding gedurende één week.Je moet de melk in deze periode uitpompen en dan weggooien (EMC 2012). Ellaone is daarna de meest effectieve pil. Het oudere preparaat Pidana kan tot 72 uur (drie dagen) worden gebruikt na onbeschermde seks. Maar het werkt het beste binnen de eerste 24 uur (Cole 2011). U kunt ze ook gebruiken als u borstvoeding geeft, maar dan moet u een periode van 8 uur nemen voor de borstvoeding en de melk in die periode weggooien. Een alternatief is om een koperspoel maximaal vijf dagen te gebruiken na onbeschermde seks. Deze optie is niet zo vaak als de pil daarna (Cole 2011) en kan ten vroegste zes weken na de geboorte van uw baby worden gebruikt.
Wie kan mij meer informatie geven over anticonceptie na de bevalling?
Uw verloskundige en gynaecoloog / gynaecoloog hebben hier de juiste contacten. (NICE 2006: 18)Uw eerste controle bij uw gynaecoloog zes tot acht weken na de geboorte is een goed moment voor een dergelijk gesprek.
Bronnen
Cole H. 2011. Postpartum-anticonceptie . PatientPlus-folderEMC. 2012. Ella One: bijsluiter voor patiënten . Electronic MedicinesCompendium
NICE. 2006. Routine postnatale zorg voor vrouwen en hun baby's. Nationaal instituut voor gezondheid en klinische uitmuntendheid, klinische richtlijn, 37. Londen: NICE
Bronnen weergeven Bronnen verbergen